Sistemul de frânare trebuie întreținut pe toată durata de viață a vehiculului si include :
Lichidul de frână
Uzura discurilor și a plăcuțelor de frână este compensată prin scăderea nivelului lichidului de frână din rezervor pentru a menține înălțimea adecvată a pedalei de frână. Acesta este motivul pentru care este mai bine să nu umpli rezervorul atunci când nivelul este mai scăzut și atunci când ansamblul plăcuțelor și discurilor nu a fost înlocuit în totalitate, cu excepția situațiilor de urgență. Este recomandat să schimbi plăcuțele de frână sau discurile de frână.
Plăcuțele de frână
Plăcuțele de frână sunt componente esențiale ale sistemului de frânare. Calitatea plăcuțelor este esențială, deoarece acestea sunt în contact cu discuri și exercită presiune pe acestea pentru ca vehiculul să poată frâna.
Uzura acestora este cauzată de frecarea produsă prin frânare. Astfel, este important ca acestea să fie verificate regulat și schimbate când grosimea garniturii atinge cote minime.
Discurile de frână
Parte a roților, discurile suportă presiunea plăcuțelor, una acționând pe suprafața interioară a discului, iar cealaltă pe suprafața exterioară, având ca rezultat o forță de frecare foarte mare, ce determină reducerea vitezei până la oprirea vehiculului.
La fiecare frânare, discurile sunt foarte solicitate iar starea lor depinde și de eficiența optimă a plăcuțelor de frână. De fapt, în cazul unui disc uzat, plăcuțele nu mai exercită asupra acestuia o presiune suficientă și necesară pentru o frânare la capacitate maximă.
La fiecare revizie Renault in atelierul Mival Class se verifică:
- • gradul de uzură al plăcuțelor de frână față și spate;
- • etanșeitatea circuitului de frânare.
În carnetul de întreținere Renault se preconizează înlocuirea lichidului de frână o dată la 4 ani sau în limita a 120.000 km.
În cazul semnelor de uzură, dacă observi următoarele avertizări sau semne te sfătuim să ceri imediat ajutorul Consilierului Service Mival Class care îți va propune o verificare a sistemului de frânare și îți va indica eventualele intervenții ce trebuie efectuate:
- • vibrații în pedală;
- • cursa pedalei este anormală (dură, elastică, moale, lungă);
- • vehicul instabil (vibrații în volan, dificultăți la pornire și rulare);
- • frâne cu timp mare de răspuns;
- • frânare bruscă, sacadată sau zgomotoasă;
- • distanța de frânare mărită.
Siguranța ta la volan depinde în mod special de trei elemente: frâne, amortizoare și anvelope. Acestea formează un „triunghi de siguranță”. Când unul dintre aceste trei elemente este defect, siguranța ta nu mai este deplină.
Sistemul de frânare este primul element de siguranță activă al vehiculului tău. Dacă scade eficiența unuia dintre aceste elemente, performanțele sistemului de frânare scad. Astfel, este important ca fiecare element al acestui sistem să fie bine întreținut, cu scopul de a evita mărirea distanței de frânare.
Amortizoarele uzate pot duce la pierderea controlului vehiculului. Amortizoarele trebuie verificate la 20.000 km. Schimbarea acestora trebuie realizată în intervalul 40.000 – 60.000 km.
Anvelopele uzate se schimbă câte două în același timp .Verificati constant gradul de uzura al anvelopelor precum si presiunea in anvelope inainte de o calatorie mai lunga.